subota, 24. studenoga 2018.

YAO MING

Yao  Ming je bivši Kineski košarkaš koji je igrao u NBA ligi. Yao je rođen u Šangaju 12. rujna 1980 godine kao djete teško 5 kilograma. Do desete godine Yao je narastao do 165 centimetara a trenutno je visok 229 centimetara. A kako i nebi bio kad mu je otac Yao Zhyuana  visok 201 centimetar te majka Fang Fengdi visoka 190 centimetara.

 Njegova profesionalna karijera započela je u Shangai Sharkes- ima 1997 godine tamo je proveo 5 godina tamo je i osvojio naslov CBA lige, također još je dva puta bio u finalu CBA lige, ali je oba puta njegov tim poražen. Yao je pod pritiskom zamjenika generalnog direktora prijavio na draft NBA lige. Na draftu su ga Houston Rocketsi izabrali kao prvi izbor. U Roketsima je dobio nadimak The Great Wall of China. Yao je sedmerostruki NBA ALL-Star i peterostruki ALL-NBA, ali Yao od dolaska u Rocketse nije nikad prošao prvi krug doigravanja. Yao je također nastupao za kinesku reprezentaciju, koji je predvodio na nekoliko važnih natjecanja. Jedna od sigurno najvažnijih natjecanja je sigurno Azijsko prvenstvo na kojem je Yao predvodio Kinu do tri uzastupna naslova prvaka. Te je također na svima trim prvenstvima Yao dobio nagradu za najkorisnijeg igrača turnir.

 Od natjecanja na kojim je bio vrijedno je spomena Svjetsko prvenstvo u Japanu 2006. Yao je propustio prvi dio natjecanja zbog sloma košćice u desnom koljenu, ali se uspio oporaviti za drugi krug turnira i predvodio je Kinu do pobjede nad Slovenijom i odveo ih u 16 najboljih momčadi turnira. Ali dalje od toga nije mogao jer ih je kasnije pobjedila Grčka. Yao je još bio na Olimpijsim igrama u Pekingu gdje je uspio odvesti Kinu do 16 najboljih reprezentacija svijeta, ali ih je u četvertfilalu izbacila Litva. Također je bio na Olimoijskim igramSydneyu 2000 i Ateni 2004. Yao Ming je 2011 godine zbog stalnih povreda odlučio prekinuti svoju karijeru, tim potezom ostavio je u suzama cijeli kineski narod.
Slikovni rezultat za yao ming

4 komentara:

  1. Ne volim baš košarku ali mi je ovo jako zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljiv i dobro izrađen post. Vidi se trud koji si uložio u ovaj post i jako si dobro napisao o njemu.

    OdgovoriIzbriši

INFORMATILA-MARK ZUCKERBERG

Mark Elliot Zuckerberg je američki računalni programer. Rodio se u Americi 14. svibnja 1984. godine u  New Yorku. Mark Zuckerberg je inače s...