subota, 8. prosinca 2018.

Stephen Hawking

Stephen William Hawking rođen je 8. siječnja 1942. u Oxfordu. Bio je britanski teoretski fizičar.

Godine 1950. Hawking se zajedno sa svojom obitelji preselio u St.Albans, gdje je pohađao St.Albans srednju školu  za djevojke od 1950  pa sve do 1953, u to vrijeme dječaci su mogli pohađati školu za djevojke do desete godine. Hawking je uvjek bio zainteresiran za znanost, bio je inspiriran svojim učiteljem iz matematike, poželio je studirati matematiku. Međutim, njegov otac je htio da upiše medicinu. Ali Hawking je na kraju upisuje prirodne znanosti i dobiva stipendiju. Za The New York Times Magazine njegov učitelj fizike Robert Berman izjavio je: Njemu je samo bilo bitno da nešto može naučiti, i on bi to učinio bez pomoći drugih.

 U mladosti nije imao baš sreće, jer je obolio amiotrofične lateralne skleroze, paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan u kolicima, s vremenom je izgubio sposobnost govora pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Srećom bolest nije zahvatila njegov mozak tako da se mogao posvetiti svojem daljnjem radu. Završio je studij Fizike na sveučilištu Oxford. poznat je po kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje općenite teorije o svemiru, jedno od njegovih poznatih djela je Kratka povjest vremena to je najpoznatija kozmološka knjiga na svijetu. Već 1974. godine postao je član Kraljevskog društva iz Londona. Sve do svoje smrti predavao je matematiku i fiziku. Preminuo je 14. ožujka 2018. godine, u 76. godini  života u svom domu u Engleskoj.
Povezana slika

Broj komentara: 7:

  1. Super, puno i zanimljivo si to napisao.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, to si baš profesionalno napisao.

    OdgovoriIzbriši
  3. Gotovo nestvarna djela čovjeka sa tolikim zdravstvenim problemima. Svakako jedan od ljudi kojima se treba diviti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Stephen Hawking je čovjek kojemu se divim jer čovjek sa takvim invaliditetom da radi takve stvari.Svaka čast.

    OdgovoriIzbriši

INFORMATILA-MARK ZUCKERBERG

Mark Elliot Zuckerberg je američki računalni programer. Rodio se u Americi 14. svibnja 1984. godine u  New Yorku. Mark Zuckerberg je inače s...