subota, 15. prosinca 2018.

Humphrey Bogart

Humphrey DeForst Bogart je bio  američki filmski te kazališni  glumac, rođen je 25. prosinca 1899. u New Yorku. Pokušao je raditi razne poslove bio je brodar a nakon toga prodavač obveznica. Okušao se kao scenarist, redatelj i producent ali ni jedan od tih poslova mu nisu išli od ruke.

 Bogart se odlučio 1921. okušati u glumi te je postao redoviti izvođač u brodwayskim produkcijama, svidjeli su mu se kasni sati u kojima su glumci radili i uživali u pozornosti kojoeg dobivaju na pozornici. Bio je u mnogim predstavama kao i u Driffting u Playhausu Theatreu gdje je upoznao svoju zaručnicu Helen Manken, ali se nedugo nakon vjenčanja rastao sa njom. Godine 1929. kazališne su se produkcije otkazivale, a mnogi su se glumci zaputili prema Hollywoodu. Bogartova prva filmska uloga bila je ona s Helen Heyes u kratkom filmu The Dancing Town iz 1928. Bogart je između 1930. i 1935. letio amo-tamo između Hollywooda i njujorčke kzališne scene, usred čega je često po nekoliko tjedana bio bez posla. Zanimljivost o njemu je ta kada mu je otac umro od njega je naslijedio zlatni prsten kojeg je uvjek nosio, čak i u svojim filmovima.

 Njegova sigurno najvažnija i najveća nagrade je Oscar za najboljeg glumca kojeg je dobio u filmu Afrička kraljica. Na žalost preminuo je 14. siječnja 1957. Časopis Entertainnmet Weklly proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena, a američki filmski institut 1999. ga je proglasio najvećom muškom zvijezdom svih vremena.
Slikovni rezultat za humphrey bogart

Broj komentara: 7:

INFORMATILA-MARK ZUCKERBERG

Mark Elliot Zuckerberg je američki računalni programer. Rodio se u Americi 14. svibnja 1984. godine u  New Yorku. Mark Zuckerberg je inače s...